Stell og fôring

Valper er utrolig nysgjerrige, og de vil utforske hele huset den første perioden. Dette er en del av ”utdannelsen” til valpen, og en naturlig atferd som gjør at valpen blir kjent med omgivelsene. Det er derfor et must å rydde bort ALT som man er redd for, og som man vil unngå skal bli tygd på. Dette kan være alt fra potteplanter på gulvet, bøker i lave bokhyller, sko osv.

Lag et valpemiljø som tåler en aktiv firbent, og som gjør at valpen kan utforske ting uten at en må vokte over hvert skritt den tar. Trapper bør sperres av slik at valpen ikke overdriver løping opp og ned. For å være på den sikre siden bør valpen bæres opp og ned trapper til den er så stor at du ikke orker mer.

De første dagene

Valpen vil være litt urolig de første dagene i nytt hjem. Det er en stor overgang fra å være sammen med søsken og mamma, til å bli tatt med til et helt nytt miljø og nye mennesker. Derfor skal du være sammen med valpen hele tiden de første dagene. Valpen vil foretrekke å sove ved bena dine, spise i nærheten av deg og følge etter deg rundt i huset.

De første nettene kan valpen pipe kraftig når den skal legge seg. Du skal være sammen med valpen de første nettene, enten ved at du ligger på flatseng ved siden av valpen, eller at du har med valpen i senga, om du ønsker det.

Oppfatninger om at valpen skal sove i gangen fra første natt, ”for der har vi bestemt at plassen til hunden skal være” er like uriktig som å plassere et spedbarn på et eget rom fra første stund. Hunder har ingen problemer med å omstille seg nye rutiner etter som den vokser opp, og du kan derfor behandle valpen som en valp den første tiden.

Døgnrytme

Valper sover mye! Tenk deg at du får et spedbarn i huset, og ikke forvent at den vil være med deg så mye som du kanskje vil til og begynne med. Respekter dens hvileperioder, og ikke forstyrr den i disse stundene. Dette er viktig for å få en trygg og harmonisk hund, og man skal aldri bryte denne regelen.

Renslighet

Valpen er ikke renslig ved avhenting. Dette er en oppgave som bør vektlegges intensivt de første ukene, slik at valpen fort lærer seg å gå på do ute.

En grei huskeregel er å ta med valpen ut på en egnet plass hver gang

  • den har våknet
  • den har spist
  • den har lekt/vært aktiv
  • den viser tegn til å være urolig

Bruk gjerne samme sted/underlag ute, slik at den får en fast plass å gjøre fra seg. Ros hver gang den gjør fra seg ute, slik at den forstår at dette er en ønsket handling.

Om valpen skulle gjøre fra seg inne, så ta den umiddelbart ut på den plassen den pleier å gå på do ute. Ikke gå inn før den har gjort fra seg ute. Du skal ikke korrigere valpen om den gjør fra seg inne; den har ingen formening om at dette er feil, og man oppnår kun en usikker valp. Hvor fort en valp blir renslig varierer mellom individene. Hannhunder har en tendens til å bruke lengre tid på å bli renslig enn tispene.

Renslighet om natten

De første 2-3 ukene må en regne med at valpen må ut om natten. Ha derfor valpen sammen med deg om natten i denne perioden. Da fanger du fort opp hvis den blir urolig. Har du valpen i et annet rom, og den begynner å pipe, er det umulig å fange opp om den må ut, eller bare kjeder seg.

Fôring

Valpen har fått Pro Plan Medium Puppy Sensitive Digestion hos oppdretter. Valpen spiser nå ca. 1-1,5 dl tørt fôr pr. måltid som sveller i like mye varmt vann i ca. 1 time før utfôring. Fôring har skjedd kl. 07, kl. 12, kl. 17 og kl. 22. Ved hvert måltid har valpen fått litt surmelk, samt Vom Taste storfe kjøttboller med tørrfôret. Det kan være nødvendig å øke den totalte fôrmengden i perioden fram til 10 uker. Prøv deg fram, og øk 1-2 dl av gangen (pr. dag, ikke måltid!). Ikke gi valpen tørt fôr uten å bløte det opp de første ukene. Dette kan være for hardt å fordøye for små valper, og føre til diaré og/eller mageknip.

Du har fått med 12 kg av fôret valpen har spist hos oppdretter. Bruk opp dette fôret i forbindelse med flytting og den første perioden i nytt hjem. Når valpen flytter fra moren, slutter den å få melk, og dermed svekkes immunforsvaret. Vi ønsker derfor at dere kjøper inn Optidigest e.l. hos Pro Plan, og fortsetter med dette de første månedene. Fôret inneholder råmelk, og overgangen etter avvenning blir mer optimalt for valpen.

De første ukene etter at valpen har kommet i hus kan den være småspist. Husk at det er en stor overgang å flytte fra sine søsken som den konkurrerte om maten med. Du kan evt. forsøke å sitte sammen med valpen mens den spiser den første perioden. La den få litt tid. Hvis valpen er småspist over tid, kan det fungere å gå ned til 3 måltider tidligere enn planlagt.

Mange valper får diaré i forbindelse med flyttingen til nytt hjem. Dette er normalt og ikke farlig. Fortsett å gi den samme maten den fikk med seg fra oppdretter, men tilsett gjerne litt surmelk, eller Purina Forti Flora (melkesyrebakterier) i fôret. Hvis diaréen varer over tid, fungerer det bra å blande 50/50 potetmel og naturell yoghurt som gis direkte til valpen etter fôring. I tillegg kan Canicur tyggetabletter knuses og blandes med litt vann, og gis direkte så ofte det behøves.

Ved ca. 4 måneders alder er det tid for å gå ned til 3 måltider om dagen. Det kan være mest praktisk å fjerne 12-måltidet, og kun gi morgen, middag og kveld. Fôrmengden som ble gitt ved 12-måltidet fordeles på de 3 resterende måltider valpen får. Det kan være behov for å øke den totale mengden på fôret i denne perioden. Prøv deg fram, og øk 1-2 dl av gangen (pr. dag, ikke måltid!). I denne perioden vil de ofte foretrekke å spise tørt fôr, tilsatt litt vann mer enn oppbløtt fôr.

Ved 7-8 måneders alder er det dags for å trappe ned til 2 fôringer om dagen. Gjennomfør samme praksis med å fordele fôrmengden på de 2 resterende måltidene.

Valpen får i seg alle næringsstoffer og vitaminer den trenger gjennom tørrfôret. Det er derfor ikke nødvendig å gi den noe tillegg ved siden av. Det er viktig å huske på at valper verken skal være for tykke eller for tynne. Begge deler er like skadelig på hver sin måte. Hold valpen i middels hold under hele oppveksten.

Ved 1 års alder skal hunden over til et hundefôr basert på voksne hunder. Finn et fôr som dere kan være fornøyde med og som hunden liker. Alt hundefôr som fås kjøpt i dyreforetninger er fullverdige fôr og kan trygt brukes. Hvis du ønsker å fortsette med Pro Plan, finner du oversikt over hvor du kan kjøpe fôret her.

Unghunder (særlig hannhunder) kan i perioder tåle mye fôr, og det kan være nødvendig å gi de et fôr beregnet for aktive hunder som har et høyere innhold av energi, protein og fett, eller øke mengden av hundens vanlige fôr hvis dere ser at den begynner å miste kroppsmasse.

Det viktigste ved fôring av hund er å «fôre etter hold». Den enkleste måten å gjøre dette på er å kjenne med håndflaten på ribbena rett bak frambena. Du skal med et lett trykk kjenne ribbena. Å følge anbefalingene på fôrsekken er ikke alltid det mest riktige; alle hunder er forskjellige og har et individuelt behov. For voksne tisper vil man gjerne regulere fôrmengden i forhold til løpetidsyklusen, ettersom tispene blir roligere i forbindelse med løpetid (lavere behov) og røyter ca. 4 måneder etter hver løpetid (økt behov).

 Noe tips angående fôring

  • Hvis valpen går fra mat ved fôringene, så fjern matskålen etter 10 minutter. Ikke la matkoppen være tilgjengelig med mat hele dagen; dette fører til matleie valper som blir småspiste og kan også føre til at valpen bruker lengre tid på å bli renslig.
  • Hvis valpen viser at den ikke orker hele rasjonen, kan det være lurt å gå ned litt på mengden (et av måltidene hvor valpen spiser dårligst).
  • Ikke gi valpen for kald eller for varm mat.
  • Ikke bytt fôrslag i hundens første leveår med mindre den blir syk av fôret (matleihet er ingen grunn til å skifte fôr, heller ikke episoder med diaré eller oppkast). Hyppige fôrskifter og mange ukjente matkilder kan fort føre til en hund med sensitiv mage resten av dens liv.
  • Ikke gi valpen masse forskjellige matrester det første året, og vær forsiktig med for mye krydret mat. Gode matrester for hund er ris, pasta, rent kjøtt og fisk, frukt og grønnsaker.
  • Unngå søtmelk (dyr tåler laktose svært dårlig), men bruk gjerne surmelk utover valpetiden også.
  • Ikke gi hunden bein fra fisk, får eller fugl. Slike bein fliser seg opp og utgjør en stor fare for skader i tarmen.
  • Ikke mosjoner valpen rett før eller rett etter den skal spise. Dette kan i verste fall føre til magedreining. Valpen skal være rolig, og ikke oppjaget ved inntak av mat.

Stell og omsorg

Stell og håndtering av valpen er den viktigste investeringen dere gjør. Hvis dere håndterer valpen mye oppdager dere fort hvis det er noe galt, og i tillegg skaper dere en god kontakt dere imellom som er gull verdt.

Gjør det derfor til en vane minst 1 dag i uken å gå over pelsen, se i ørene, se på tenner og poter. La denne stunden bli en positiv og hyggelig opplevelse for dere begge. All denne håndteringen skaper en trygg og tillitsfull valp, og dessuten er det god trening før veterinærbesøket i forbindelse med vaksineringen.

Ormekur

Valpen har fått ormekur hver 14. dag hos oppdretter (2 * Banminth, 1 * Panacur, 1 * Milbemax). Ved 10 og 16 ukers alder skal den få en ny kur av dere. Det er helt normalt at dere ser død mark i avføringen etter en ormekur. Unghunder skal få en ny ormekur ved 6 måneders alder, og siden 1 gang i året, eller etter behov.

Vaksinering

Valpen er vaksinert ved 8 uker, og skal vaksineres på nytt ved 12 ukers alder mot valpesyke, hepatitt, parvovirus og parainfluensa. Etter dette skal hunden vaksineres hvert 3. år eller det som til enhver tid er gjeldende bestemmelser. Hør med din veterinær hva som gjelder for å delta på prøver i regi av din klubb, og vaksiner hunden din etter dette.

Røntgen

Når hunden er mellom 12 og 17 mnd. skal den røntges for hofteleddsdysplasi.

Øyenlysning

Hunden skal øyelyses for arvelige øyesykdommer ved bruk i avl.

Tenner

Ved 4 måneders alder begynner valpen å felle melketenner. Perioden med felling varer fram til ca. 6 måneders alder. Følg med og se til at ingen melketenner sitter igjen og hindrer normal utvekst for de nye tennene. Det er vanligvis ingen grunn til å oppsøke veterinær for tannproblemer før valpen har blitt 6 måneder.

Ved tannfelling klør det voldsomt i valpens munn, og sørg for at den alltid har noe å tygge på; gjerne margben eller oksehudben.

Voksne hunder utvikler tannsten hvis den ikke jevnlig får noe hardt å tygge på, eller får tennene pusset. Tilgang på tyggebein eller andre tyggeprodukter som fjerner plakk er nødvendig hele hundens liv. Å gi den daglige rasjonen tørrfôr uten å bløte det opp fungerer også bra (hvis man fôrer med fôr kjøpt i dyrebutikker).

Øyne

Forebygg eventuelle betennelser med øyeskyllevann (fås kjøpt på apoteket) og følg med. Flatten har ofte hengende øyne som valper, og det er også ganske vanlig at de har røde i øynene. Dette går over når de vokser til. Hvis det samler seg opp gul-grønt puss i øyekroken kan det være nødvendig å behandle valpen med antibiotika (kontakt din veterinær).

Ører

Ørene må renses med jevne mellomrom. Bruk matolje eller annen ørerens beregnet på hund og tørk bort ørevoks der du kommer til. Ikke stikk fingre eller q-tips inn i øregangen!

Ørebetennelse kan forekomme hos noen hunder. Hunden vil da klø seg oftere enn normalt, det vil lukte stramt av ørene og ofte vil du se at øregangen er rød og litt hoven. Kontakt veterinær og få øredråper.

Det beste middelet mot ørebetennelse er forebygging; tørk hunden godt rundt og i øret når den har badet eller har vært ute når det regner.

Klør

Valpens klør skal klippes ofte de første månedene. Ca. hver 10. dag er passe. Hos svarte hunder kan man ikke se hvor nerven i kloen går; det er derfor ekstra viktig at kloklipping ikke tas lett på. Ved å klippe ofte slipper man å klippe mye, og man slipper å komme i det dilemmaet om hvor mye en skal ta.

Klørne må klippes såpass ofte p.g.a. hurtig vekst og lite slitasje. Gi en liten godbit og ros masse etter hver labb, og ta en pause innimellom.

Sjekk denne linken for en konfliktfri måte å introdusere kloklipping på.

Immunforsvar

Akkurat som oss, er valper og unge hunder mer utsatt for miljøpåvirkninger enn voksne individer. Det er i denne forbindelsen lurt å tenke på at en hver reaksjon som vises på slimhinner og hud, ikke nødvendigvis krever et veterinærbesøk.

  • Røde øyne
    Det er vanlig at valper og unge hunder reagerer på blomsterstøv, gress, støv osv. det første leveåret, uten at det behøver å bli til noe mer.
    Skyll med øyeskyllevann kjøpt på apoteket for å hindre at det utvikler seg.
  • Sopp i ørene
    Det er normalt at unge hunder kan reagere ved mye bading og svømming. Forebygg ved å regelmessig bruke en ørerens til formålet kjøpt hos veterinær.
  • Rødhet mellom tærne/tredeputene
    Hos en del unge hunder opplever man at de blir røde mellom tærne og tredeputene, i perioder hvor det regner mye, eller de er ute i mye fuktig vær. Dette avtar gjerne når de blir eldre. Kjøp Vetramil honningsalve hos veterinæren, og bruk salven morgen og kveld til rødheten er borte. Hvis det ikke gir seg, hør med din veterinær om en resept på Fucidin.

Trening

Vi har brukt fløyte og blåst innkalling ved hver utfôring fra valpene var 3 uker. Korte, repeterende støt i fløyta betyr mat! Fortsett denne prosedyren ved at du regelmessig blåser i fløyta, gjerne også når den får mat. Husk å rose masse når valpen kommer springende og gi den ALLTID en godbit. Bygg opp tiltro hos valpen ved at du ikke bruker fløytesignalet til å fange inn valpen. Slipp den løs igjen 9 av 10 ganger du blåser i fløyta, og få slik en sikker innkalling!

Til og begynne med må du sikkert lokke valpen til deg i tillegg til at du blåser i fløyta. Ikke tro at fløytesignalet sitter 100% på en liten valp. Tenk på at små valper har vanskeligheter med å orientere seg hvor lyd kommer fra. Vær flink og fortsett det arbeidet vi har startet, og bruk fløyta under kontrollerte forhold. Det er opp til deg hvor godt signalet vil etableres hos valpen, men den har de beste forutsetninger for å komme som en rakett når den hører fløyta.

Sosialisering

Valpens pregingsfase varer fram til valpen er ca. 12 uker. I denne perioden er valpen mottagelig for alle nye inntrykk, og det er et must å bruke denne perioden på en god måte.

I denne perioden skal du som eier velge ut situasjoner og miljøer som kan stimulere valpen på en positiv måte. La den oppleve nye steder, ta den med på besøk, kjør en tur, la den hilse på snille hunder og inviter venner hjem.

En dårlig opplevelse i denne perioden kan fort sette seg på valpens minne for resten av livet. Stol derfor ikke på en fremmed hundeeier som ”har verdens snilleste hund”, men la heller valpen hilse på en hund som dere kjenner og stoler på.

Det er også en investering å slamre med dører, støvesuge, sette på oppvaskmaskinen og lignende mens valpen er i nærheten. Alle slike påvirkinger i liten skala gjør at hunden senere vil takle større påvirkinger.

Husk at alle påvirkninger – positive eller negative setter seg raskt i en valps minne. Tenk derfor nøye gjennom hvordan DU reagerer hvis for eksempel valpen blir redd for noe. Trøster du i slike situasjoner, forsterker du en kanskje en uønsket atferd.

Hos oppdretter er valpen allerede vant til andre hunder enn mamma. De er vokst opp i hjemmemiljøet med alt det innebærer. De har vært i skogen, kjørt bil og blitt håndtert mye. Fortsett den jobben vi har begynt på, og du vil få en trygg og fin hund.

Mosjon 2 -4 måneder

Fram til valpen er 4 måneder skal den ikke mosjoneres. Den får tilstrekkelig ”mosjon” i forbindelse med at den skal bli renslig og oppleve nærområdet der du bor. F.o.m. 4 måneders alder har valpen passert ”sped-valp” perioden, og det vil bli mer interessant for den å være med ut i skogen.

Valper skal alltid mosjoneres uten kobbel. Ta den med til en plass det ikke er biler eller andre ting du føler er en trussel for en løs valp! La den rusle sammen med deg i sitt tempo, og bær den om nødvendig hjem hvis den blir sliten.

Hvis familien er på ferie, og gjerne vil ut på tur, så ta med en sekk og putt valpen oppe i den. Ta valpen ut i perioder og la den rusle litt innimellom.

Mosjon 4 – 6 måneder

I denne perioden kan man begynne å gå små turer med valpen. La den gå løs på egnede steder, og bygg opp kontakt og samhold dere imellom. Husk at det er du som skal lede an den lille flokken på tur, og ikke omvendt.

Ved å ha valpen løs, får du samtidig en oppmerksom valp som følger med hvor du går. Denne kontakten kan aldri læres bort til en hund i bånd.

Bygg opp valpens fysikk i denne perioden, og utvid sakte, men sikkert lengden på turene.

Mosjon 6 – 12 måneder

I denne perioden utvides turene gradvis, slik at den ved 12 måneders alder er å betrakte som en voksen hund.

Tvangsmosjonering

Alle former for tvangsmosjonering – dvs. sykling, løping, trekking, ridning osv. bør ikke skje før hunden er fysisk utviklet til å være med.

All form for tvangsmosjonering krever en gradvis tilvenning med tanke på både kondisjon, muskulatur og poter. Velg et underlag som passer for hunden, og unngå slik mosjonering på asfalt en varm sommerdag.

Til sist…

Lykke til med valpen!

Ring eller meld oss hvis det er noe – ingen spørsmål er for dumme! Vi vil gjerne kontaktes hvis dere har problemer, men selvfølgelig også hvis det går bra.

Er dere usikre om valpen er syk, så kontakt oss gjerne før dere eventuelt tar et veterinærbesøk. Det kan hende vi kan hjelpe eller komme med løsninger.