Upland Hunt Test

Lørdag morgen dro vi nordover til Pine City og Upland Hunt Test. Arrangører var Land of Lakes Hunting Retriever Club, som hører under United Kennel Club. Som tidligere fortalt, har denne klubben andre typer prøver enn AKC, og vi møtte opp litt uforberedt (for å si det pent!).

Upland Test er en litt annen type prøve som jeg tror blir arrangert mest om vinteren, og beødømmes hvordan hunden jager sammen med føreren. Hunden skal søke etter fugl, støkke opp og forbli rolig i oppflukt. Altså, mer en jobb som vi er vant til at spanielen tar seg av, men som er jaktformen mange bruker retrieveren til her.

Føreren går med hagle (med blanks-skudd) på linje sammen med to skyttere. Både hund og eier er under bedømming, og dårlig håndtering av hagla kan også føre til diskvalifisering. Her gjelder det å ha tunga rett i munn! Når hunden lokaliserer og støkker fugl, skal føreren fyre av et blanks-skudd i retning fuglen og sørge for at hunden stopper. Treffer de andre skytterne fuglen, skal føreren sende hunden etter å ha vist at hunden har forholdt seg rolig i oppflukt.

Det som så ganske lett ut som tilskuere, viste seg å være mer vanskelig i virkeligheten (må være første gang det da…) Kort fortalt kokte det litt i hodet på unge, lovende Holm ved første fuglen og han glemte å holde øye med Tiril mens han «skøt» fuglen. Dermed sprang dronninga ganske langt etter fuglen før Bjarne begynte å blåse i fløyta… Dett var dett! Men, Tiril hadde jo en grom dag da Når første fuglen var funnet, skjønte hun virkelig hva hun var på jakt etter og sprang fælt og jagde videre etter flere. Neste gang gikk det fint for både hund og fører, og da verdens korteste «walk up» med en tilsvarende kort apportering var unnagjort – var prøven over.

Noe for oss? Nja…. Ikke akkurat det vi skal trene for, tror jeg! Men, en artig opplevelse. Bjarne fikk med seg en fin caps på kjøpet og vi fikk trent Munti med nyskutt fugl, og det er jo alltid bra trening.

Folk stilte med både spaniels og retrievere. Flere av retrieverne var trent som «pointing dogs» – artig å se på. Flere golden enn vi har sett i andre sammenhenger.

/Heidi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: